Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Tuesday, June 20, 2017

Novel Review : Suamiku Dajjal

June 20, 2017 4



-gambar source Google- P/S : Syara takdok masa nak ambik gambar buku Syara sendiri tapi, ghupe dia sebijik macam ni ya! EHEH :p

Harga termasuk postage adalah RM 37.00 :) ...berminat boleh tinggalkan komen untuk Syara bagi number seller itu ya! :DDD
Assalammualaikum,oyasumi and hola~! Ya Allah I'm so sorry for not updating like 2 weeks dah ! ..malas was one of the reason. Other than that, tiada kudrat nak buka blog dan menaip selain dari main games MUAHAHAHA. So, like I've been promised dalam entry Syara before this yang Syara akan buat novel review untuk buku " Suamiku Dajjal " Like, obviously yang dah tau tu means dah baca entry Syara pasal sinopsis dia kan? Okay if belum lagi boleh >>click sini<< ja no worries lah ! ☺

so.., Syara order buku ni via Twitter *like how Syara boleh jumpa dia lah...the seller I meant* I just kept on scrolling the tweets and terjumpa ada orang tanya soalan lebih kurang macam ini.

" Kat mana nak beli buku novel Suamiku Dajjal ni eh ? "
And I was like...Ha'ah kan ? Sebab ada juga pergi kedai buku and try lah cari mana lah tahu boleh terjumpa ke ? but, nope..tak ada pun kelibat buku tu kelihatan. Maybe, sebab baru-baru lagi atau sebab dia nak tunggu sambutan hangat daripada readers dulu like who knows kan...To me the cover of the book tak lawa sangat tak cantik sangat but, cukup menggambarkan diri seorang yang dahulunya jahil but cuba untuk berubah..Yes ! Definitely ! Kalau tengok cover pun dah rasa macam " Agak-agak best ke eh buku ni..macam best..macam tak..Hahahaha" . Syara pun macam tu mula-mula tapi lepas tengok reviews orang macam boleh tahan lah.

Okay..sebelum anda semua yang membaca ini buat penilaian yang melulu..why not..kan ? Why not, try je cari and baca buku ini. Buku ini bukan buku biasa-biasa yang jalan cerita cliche macam drama-drama dalam TV tu ..tidak sama sekali ! Sebab...Syara sendiri tak percaya Aiman Banna (penulis) mampu membuatkan Syara menangis apabila menelaah *acehhh* membaca buku ini. Serious talk la weh...Aku rate 9.5/10 . 0.5 lagi tu..., sebab kenapa plot twists terlampau banyak hahahaha terkejut-kejut juga time baca tu huhuhu.. tapi prologue dah memang cantik sangat dia letak kat depan supaya readers akan tertanya-tanya " Apa jadiiiii apa jadiiiii hahahaha serious.."

Tak nak spoil sangat actually takut korang tak rasa nak beli dah kalau cerita A until Z hahaha..so, apa yang Syara dapat ambil sebagai pengajaran daripada buku ini adalah jangan pernah kita judge masa silam orang yang pernah buat jahat macam jahat yang kaw kaw punya pun. Sebab...Allah SWT itu tak pernah salah menetapkan jodoh kita..like, kalau kita mengharapkan yang alim-alim sangat persis ustaz pun belum tentu dia tidak pernah melakukan kejahatan dahulu..Terima lah perubahan seseorang itu seadanya. Dan...jangan pula mencerca orang yang tiada ilmu agama yang banyak..kadang, mereka sebenarnya lebih menjaga maruah..lebih tahu apa yang baik dan yang tidak (dapat membezakan) dan yang paling penting sekali ! Hidup di dunia adalah untuk mencari keredhaan Allah...walaupun, atau jika ditakdirkan kedua ibu bapa kita pergi meninggalkan kita...sahabat kita dan sesiapa pun yang kita sayang tinggalkan kita yang pasti Allah...dia sentiasa ada buat hamba-hambanya yang benar-benar ingin bertaubat.

Okay..agak spoil juga..tapi berdasarkan pemerhatian Syara inilah yang Syara dapat ambil sebagai pengajaran heheeee...almaklumlah Syara pun bukanlah orang yang warak ke apa. Just a human juga. Buat salah...dosa..tapi, ada juga terbaca

Biar kita jahat. JANJI..., jangan pernah tinggal SOLAT.  :') Allahu...







Quotes daripada buku itu pun boleh tahan hebatnya ...

" Biar satu dunia panggil aku DAJJAL tetapi, aku tidak akan berputus asa tinggalkan JAHILLIAH sehingga AJAL. "

Deep.... :'D

So, that's all oh and yeah happy eid mubarak ! :)))) (Selamat Menyambut Hari Raya) InshaAllah kalau diberi peluang dan kesempatan akan update gambar raya sikit...hahaha sikit je xD

note:- Tinggal berapa hari je lagi Ramadhan hendak melabuhkan tirai Ya Allah :') Semoga kita bertemu lagi Bulan Ramdhan :')))) Aku minta supaya dipanjangkan umur Ameen...

Jaa naa~!  and till then !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Read more...

Tuesday, June 6, 2017

My kind of anime since being a kid

June 06, 2017 22
Ohayo gozaimasu!

Yo! Today I would like to tell you some "My kind of anime since being a kid" . Couldn't agree when people kept being mistaken between anime and cartoon eventho they may look alike but, I can't accept that anime was a cartoon. Anime was anime...cartoon was cartoon. There were a lot of differences between the two and you just have to accept the truth. Aheh.

These were my lists of anime that I watched since a kid . Phew so young and innocent :p

- Magic Kaito
- Detective Conan
- One Piece
- Naruto
- Crayon Shin Chan
- Doraemon
- Ninja Hattori
- Dr. Slump Arale Chan
- Hagemaru
- Dragon Ball
- Chibi Maruko Chan
Kon'nichiwa Anne: Before Green Gables
- Ninja Boy
- Pokemon
- Yu-Gi-Oh! BAM
- Beyblade
- Flash And Dash
- Inuyasha

and many more...Ya Allah I can't remember there were like a lot...I only can remember the characters but I have to find the tittle of the anime back lol. Seriously, memorable gila! Like anime sekarang langsung tidak sama seperti anime yang dahulu. Like now, anime dah jadi genre yang entah apa-apa macam yuri,yaoi lah apalah..aishhh I can't relate why ada certain otaku yang suka genre macam tu! Like, c'mon! If you're muslim dosa kot mata tengok...Sedarlah okeh?


And start from that my feelings towards anime doesn't vanish! Till then, NTV7 keluarkan anime which was "Sword Art Online" ! At first, I thought it's a game yang orang main dalam laptop or what..sebab waktu tu just tengok je kat TV ada program tu lepas je habis cerita yang Syara tengok.
Syara tunggu je lah sebabnya nak juga tahu cerita apakah hahahaha

And yeah penantian yang ditunggu-tunggu tiba! Syara memang ada crush yang kuat sangat dengan Kirito! Rasa macam aishhhh ♥

but, Syara ship gila dia dengan Asuna! (some of people tak...They should watch how much Asuna dengan Kirito sacrifice each other) . Macam tahun ni ada keluar Sword Art Online : Ordinal Scale movie dia! Mula-mula dapat tahu excited lah kan apa lagi kita tengok dari kecik kot...cuba anime favorite korang keluar jadi movie ofc lah excited!

Related image

LINK START!

Jika anda salah seorang yang tengok anime ni dari keluar movie dia..tolonglah korang tidak layak untuk judge movie ni langsung. Sebab apa? Korang kena catch up semua episodes dia...sekarang ni dah ada banyak gila! From SAO to ALfheim Online to GGO walaupun begitu, Syara tak berpuas hati langsung dengan genre yang berubah mendadak! SAO okay lah lagi...bila sampai SAO II (ALfheim Online) terus start astaghfirullah..hmm disappointed ! Tapi apa yang kita harapkan? Anime baru kan biasalah. Waktu ALfheim Online Syara tak tengok sangat cuma episode time Kirito selamatkan Asuna tu pehhhh memang terbaik lah kan hahaha!

Image result for alfheim online

ni Heathcliff yang memang jahat gila ! Ni dalam ALfheim Online ...Kirito lawan sebab...baca sampai bawah kalau nak tahu :p BTW, ni watak pertama yang jahat dalam SAO aku ingat dah habis rupanya hmm! Ada lagi! -,-"

Image result for alfheim online kirito and king

ni scene time Kirito geram sangat sebab dia ni nak kahwin dengan Asuna real life! Wew. Ni Oberon : The Fairy King (real life) or nama dia yang sebenar Nobuyuki Sugo...

Image result for alfheim online kirito and king

Aku rasa bahagia pabila...Nobuyuki Sugo

Related image

BAMMMM ahaks! Ambik kau hahahaahaha

Image result for alfheim online kirito and king

ni dalam game bila dia berjaya dah selamatkan Asuna :') sedih gila part ni!

Related image

Hahahaha alahai lembutnya aku tengok kau ni sakit jugak xD padan muka kau Nobuyuki Sugo! 





banyak part dalam anime ni yang sangat precious. Like, sacrifices orang bila sayang kau tu susah nak dapat..meh..anime je kan? Apa yang kau harapkan.



aku harap Kirito loyal lah dengan Asuna...aku tengok Asuna ni jenis yang terlampau baik...macam lembut je ayu je hahahah kalau kena tinggal jugak aku rasa dia orang yang bukan senang nak bagi second chance..

Image result for alfheim online kirito and king

Related image

aduh ship betul lah! Asuna nangis pun pujuk haish..

Image result for alfheim online kirito and king

Image result for kirito wakes at hospital

ni waktu dia dah terjaga dari game tu.. weh dia tak boleh keluar dari game actually and terkandas kena menang dulu baru boleh hidup real life. Menakutkan ._.  kan?


First yang dia ingat...Asuna T^T

Image result for kirito in the hospital

bertahun sangat si Kirito ni dalam game tengok rambut pun ahahaha xD

Related image

Image result for kirito wakes at hospital

GAME OVER.



Image result for kirito in the hospital

ni waktu game Gun Gale Online (GGO) punya..Allah kau ni Kirito dah tau asyik kena masuk hospital sebab main game virtual macam tu kau main lagi -,-" nasiblah Asuna ni caring.

undefined

Alamak ni siapa pulak? Haaa tulah korang tak tengok episode by episode. Ni Death Gun orang yang Kirito kena bunuh dalam game untuk menang dia lah yang tembak Kirito sampai masuk hospital ish ish ish xD

undefined

dalam game ni Kirito pilih watak perempuan. Lawa kan hahaha aduh

Image result for kirito in the hospital


Image result for kirito in the hospital

mula-mula ni jadi spoiler! So aku terpaksa ikut episode seterusnya nak tahu kenapa and apa yang jadi lepas kirito bangun

Image result for kirito in the hospital



Related image


Image result for kirito in the hospital

ni time Kirito melawat Asuna lelaki yang dia pandang tulah yang jahat yang dia dah bunuh tadi..hahaha tunjuk yang tu dulu xD -,-" nak kahwin dengan Asuna semata-mata nak merampas harta kekayaan family dia. Wew. (bunuh itu satu dosa jangan tiru aksi ini..hanya anime semata-mata). Tak logic nya bagi aku adalah Asuna tu kan budak sekolah lagi?._.

Image result for kirito in the hospital

Nak tahu kenapa Asuna masuk hospital? Kepada yang belum tengok SPOILER ALERT!
Dia masuk hospital sebab nak tolong cari Kirito balik...hah??? Tak faham! Dia nak cari Kirito sebab dia actually dah mati dalam game SAO yang first sekali...HAH?!!

Image result for kirito in the hospital

Image result for asuna died sao

Dia dibunuh oleh??? Haaa yang Heathcliff tadi tu! See SAO ni banyak related..satu episode kau tinggal kau akan rasa cerita ni bosan..sebab kau tak faham pun jalan cerita and sebab apa dan kenapa..sebab tu Kirito lawan Heathcliff xD

Image result for asuna died sao

Inilah rupa Heathcliff dalam SAO (game tu lah kira)...pada mulanya nampak macam baik..nampak je. Nak tahu kenapa jahat? Korang kena tengok sendiri lah cerita ni tak nak spoil banyak sangat :p

Related image

Ni episode 14 ya... xD

Related image

Time ni Kirito pun dah nak mati sebab lawan habis-habisan demi Asuna huhuhu sedih!

Related image

Kau tak tahu aku nangis part ni :') sedih gila! Sebab tu aku ship diorang dua ni! Aduhh yang tak ship tu aku rasa korang tak payahla nak layan cerita ni kalau setakat tgk movie then, judge durgh -_-

Image result for asuna died sao

ni siapa lah pulak ._. Oh ni? Ini ialah girlfriend first Kirito yang diorang bertekad sama-sama nak menang game dan keluar tapi, malangnya dia mati sebab kena bunuh.

Related image

Sachi nama dia...lawa jugak kan?

Related image

Related image

Related image

sebab tu lah bila Asuna mati Kirito macam... :')) again? Tengok muka pun sedih kot

Related image

Goodbye? ......

Image result for asuna died sao

And POOF! Sebab tu masuk hospital..maksudnya 2 kali diorang berdua masuk hospital aduh..banyak duit keluar ._."


Related image

Ni Kirito dengan adik dia..diorang melawat Asuna T^T


Related image

Related image

Image result for kirito in the hospital
Related image
Related image

AWWWWWW part ni aku nangis jugak! Sebab yelah banyak diorang hadapi untuk berjumpa semula kan? :'D

Image result for asuna and kirito fishing

Related image

Alololo hahahaha comel xD

Image result for asuna died sao

ada part yang kelakar hahahaa seriously Asuna xD

Related image

Image result for asuna died sao

Image result for asuna died sao

Related image

Related image

Related image

macam family photo kan! Oh yeah siapa budak perempuan tu ok sini nak cerita...

waktu Kirito dengan Asuna berhenti berlawan(direhatkan).diorang cuba untuk terokai alam game tu means diorang pergi jalan-jalan macam real life lah konon..ahahah


Image result for asuna and yui at the forest

Related image

Image result for asuna and yui at the forest

Related image

Related image


Image result for asuna and yui at the forest

Related image

Image result for asuna and yui at the forest

begitulah bagaimana diorang boleh jumpa...

Image result for asuna and yui at the forest

Related image

Percaya tak Asuna pakai macam ni waktu mula-mula dia main game. Sangat sangat sangat tak percayakan lelaki pada mulanya! Wow xD


Image result for asuna and kirito fishing

Diorang pi memancing. At first nampak je Asuna tu macam penakut xD


Image result for asuna and kirito fishing
But then..., part pakcik tu jerit your wife aku gelak hahahah mana taknya wife? Pffftt tapi, memang setuju sebab aku pun ship ahah!

Related image

Image result for asuna and kirito fishing

kelakar gila! Wahahahaahaha xD

Image result for asuna and kirito fishing

Bila Asuna membebel be like...

Image result for asuna and kirito fishing



Image result for asuna and kirito fishing

Related image

Related image



Image result for asuna and kirito fishing



Image result for asuna and kirito fishing

Kehadiran Yui ni aku rasa untuk merapatkan lagi hubungan Asuna dengan Kirito je..That's all. Semua bergantung pada Yui if, Yui mati maybe Kirito and Asuna takkan bersama lagi lah..

Image result for yui in sao gif

Comel! xD AWW

Image result for yui in sao gif

Bila kau terlampau cute... xDD

Image result for yui in sao gif

Bila kau dah berangan kau ni jadi ayah ke apa hahaha lol

Related image


Related image

sometimes, ada jugak aku rasa Yui ni Sachi's incarnation cuba tengok sama kan! Tapi tak nak doubt apa-apa lagi.

Image result for yui sao said mama gif

Image result for yui in sao gif

Aku nangis lagi part ni :') sebab tu tak kisahlah kalau Yui ni Sachi's incarnation ke apa...huhuhu

Related image

Image result for yui sao said mama gif

Related image

AWW macam kasih sayang seorang ibu lah pulak dah...

Image result for yui sao said mama gif

Deep xD indeed.

Related image

Related image

lelaki tu siapa pulak aduh...penat lah cerita satu-satu...lelaki tu kawan Kirito waktu first episode dulu waktu muka Kirito macam ni

Related image

Mula-mula aku macam alah...ni ke watak utama dia erkkkk but then jadi macam Kirigaya Kazuto (nama sebenar dia) yang sekarang! hahaha sebab...

Image result for kirito see the mirror

pffft xD

Related image

Mirror tu yang menukarkan character dalam game kepada muka sebenar mereka. But I couldn't agree more that muka Kirito yang asal much better!

Image result for kirito see the mirror

Related image

Image result for asuna and kirito fishing

Image result for kirito see the mirror

4 rupa Kirito dalam different games

Image result for kirito see the mirror

Related image

look at the way she looks at Kirito ._. xD

Image result for kirito see the mirror

Of course my lovely Kirigaya Kazuto muahahaha! 💖

Image result for kirito see the mirror


Image result for kirito in the hospital

Image result for kirito wakes at hospital



Then...keluar movie

Related image

Buat pengetahuan korang movie ni tak ada kaitan langsung dengan episode mereka yang sebelum..sebab tu korang just boleh faham jalan cerita movie je actually...

Image result for sao ordinal scale

mungkin jugak korang tak kenal pun watak-watak ni dan menganggap bahawa characters ni semua memang baru muncul dalam movie ni ops no you're wrong!...tulah korang kena catch up semua episodes dulu.

But somehow kecewa dengan seorang budak lelaki yang pergi rakam cerita ni kat cinema and upload kat media social C'mon dude..tak pasal-pasal mungkin Malaysia susah nak dapat terima apa-apa anime lagi lepas ni...walaupun memang pada hakikatnya still ada Kimi No Nawa and Koe No Katachi tu..but, who knows banyak lagi anime yang kena block?
Image result for sao ordinal scale

Image result for sao ordinal scale


sekarang diorang dah buat English dub Yeahhhh! 

Image result for sao ordinal scale

Related image

Image result for sao ordinal scale

aku suka lagu opening dia sejak yang first lagi Crossing Field by LiSA





lepas tu keluar Catch The Moment ! Uishh sebelum keluar movie ni lagi aku dah tau lagu ni sebab memang minat LiSA

Image result for sao ordinal scale

sekarang keluar Sword Art Offline dah..korang boleh tengok online. Dia pasal review cerita diorang ni je..

Related image

Image result for sao ordinal scale
kepada korang yang judge cerita ni based on movie je tak payahlah sebabnya korang kena tengok semua episodes SAO ni dulu berturut-turut sampai yang ke II , III dan seterusnya lah yang extra ada apa semua...And aku memang dah tengok semua kecuali scene yang mungkin agak tak elok..but yang lain semua aku dah tengok! 

Image result for sao ordinal scale

Kirito my babyyyyyy!~ ahhhhhhh 💗

Image result for sword art online eugeo and alice

nanti keluar season 3 (SAO : Alicization) pulak siapa pulak dia ni kan? Hahahaha Eugeo my baby!!! Hahaha semua baby kau kan Syara? xD Yelah dia comellllll UHUK UHUK OwO I love him too! 💚


Aku ship dia dengan Alice....cakap pasal Alice serious perempuan ni mengingatkan aku kepada Alice In The Wonderland...


Ni Alice xD lawa kan macam Saber pun ada aku tengok!

Eugeo babyyyyyy jangan ambik! He's mine xDDDD ._. I'm serious 


♥♥♥♥ AWWWW


Fanart yang lawa gila bagi aku OwO


💖💖💖


Don't cry T^T Eugeo



>>>>> Click here to read more about SAO <<<<<
And >>>Here<<<

Tu semua entry sebelum ni...boleh jugak tengok review Syara mengenai cerita Koe No Katachi

>>>sini<<< (Koe No Katachi)

And...Kimi No Nawa >>>sini<<<


Jaa naa~!

Related image


p/s : Sebenarnya banyak cerita pasal SAO je kan? Kalau korang memang rasa cerita ni best give it a shot then! Maybe korang akan rasa macam aish...banyaknya episodes dia eh sebenarnya ...tulah Syara keep updated since umur 11 tahun kot...xD sampai form 4 macam lagi gila kan MashaAllah...Sebab tu baru faham jalan cerita dia yang spectacular kot! Boleh kalah drama kat TV xD Kalau korang nak tau kenalah tengok sendiri cerita banyak pun tak guna..huhuhu ^^ and kesimpulannya, aku memang PEMINAT SETIA SWORD ART ONLINE! AHAH! YH xD


Other Characters boleh tengok kat >>>Wikipedia<<< sebab terlalu ramai sangat xD
-------------------------------------------------------------------------------------------
Next entry.....

Review novel : Suamiku Dajjal

Boleh tengok sinopsis novel tersebut kat >>>sini<<<

Stay tuned! Sayonara ^^
Read more...

Most viewed!

Otaku :)

Once an otaku, forever an otaku!