Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Sunday, April 16, 2017

#

Crush ? In Islam ?

Assalammualaikum :)













Ohayo gozaimasu! It's been 2 days from my last update phew..I was so busy with many homeworks ughhhhhhhh please Allah ease everything Amin...Last 2 days juga, I had passed my Oral Test *yay* -screams- alhamdulillah. Everything was fine :) Glad I had passed it btw. Can't describe my feelings waktu in front of the class. English is not my forte and that's what kept me nervous seharian waktu before speaking depan kelas. Ada pula kawan Syara yang really loves the way I speak (oh wow..) speechless xD . I'm so sorry sebab the file yang Syara already saved went missing and the copy of it dah bagi kat Puan Maslinda. Pardon me! TT^TT

Okay let's end of that topic sebab Syara dah lepas pun! Heheee. Now, Siapa ada crush? Haaaa...baik mengaku eleh malu-malu pula.Crush is someone that you admire,like and etc yang seumpama dengannya. But, in Islam ada garis panduan bila kita suka seseorang. Couple tu the best solution ke? Of course, not! If you likes someone and admiring him/her make a dua. Yes, bila kita berdoa InshaAllah tiada yang sia-sia. Rather than, couple or confessed to him/her yang membuatkan kau meletakkan pengharapan tinggi kepada manusia. The real meaning of manusia is lalai,alpa,terlupa yes...We're not born to be perfect. That's why liking someone tu doesn't really means dia tu betul-betul like your anggapan. Katalah kan..., dia tu nampak macam jahat...example. But, kat rumah dia rajin mengaji,solat tak tinggal,rajin pi masjid. MashaAllah. So, kita ni tak boleh easily judge or define someone based on the cover ehhh (Don't judge a book by it's cover) I mean. Heh.

Syara ...ada crush? I admit. Yes. But, now he was 18 years old and maybe buat kerja part-time or yeah IDK..things like learning something new ke? I just pray to Allah to protect him,love him,show him the straight path,and semoga iman dia sentiasa terjaga Amin...:') Love isn't always memiliki kan. And Syara sedar I'm just an ordinary weirdo girl who still act macam childish (or..I'm really childish). Errr. Islam menggariskan bila kita suka someone jangan couple. Couple only membuatkan hubungan kau dengan Allah semakin jauhhhhhhhhh. Nak ke? Tak nak kan? Nauzubillah. And membuatkan makin lama him/her hilang sikit demi sikit rasa suka dalam hati. Nak ke? If not, then just pray ... Allah tu memiliki hati-hati manusia. Manusia yang letakkan pengharapan pada DIA tak akan rasa kecewa.Trust me! I'm talking the truth.Jaga mata tu pun penting...doa doa juga, but if you can't elakkan mata daripada tengok him/her then, panahan Syaitan akan menusuk ke dalam hati and jiwa. Nauzubillah :'))))

Suka boleh...rindu pun boleh...sebab Allah ciptakan perasaan ni bukan saja-saja wahai readers sekalian.Dia ciptakan rasa ni supaya kita makin dekat dengan dia juga.Alangkah indahnya,...bila....ya! Bila...,dua manusia yang saling menyukai yang tidak bertentang mata pun sentiasa mendoakan dari jauh..dalam sujud masing-masing...Sentiasa simpan satu nama dalam diri mereka.Semoga orang-orang sebegini akan sentiasa dalam perlindungan Allah SWT Amin.....Bila kita tersuka tu sebab rupa takkan berkekalan. Percayalah. Sebab hati ni sentiasa berbolak-balik.When you've found the one yang lebih handsome kau akan suka kat dia pula. Nauzubillah. Janganlah kita sebegitu kan? Kita nak hati kita ni sentiasa loyal pada yang satu iaitu Allah. Ehehehee mesti ingat aku nak sebut him/her lagi ni :P Tak macam ni, if you like someone but someone tu yang buat engkau dekat dengan Allah then...., feelings tu takkan pernah pudar! :D

And remember one thing, crush tu boleh. Ya boleh, Tapi, salah lah kalau tengok gambar dia (stalk) dalam ig.Salah lah kalau chat dengan dia hari-hari.Salah lah kalau simpan gambar dia curi-curi.Salah lah kalau asyik berangan kahwin dengan dia macam tiada pengganti yang Allah akan beri.Salah lah kalau tak sebut nama dia dalam doa setiap kali lepas solat setiap hari.Salah lah kalau mention nama dia kat semua kawan-kawan untuk membuka aib diri.Salah lah kalau tunjuk dia yang mana hanya untuk mendapatkan pujian kawan sendiri.Salah lah kalau couple dengan dia dan berdua-duaan tanpa pengetahuan ibu bapa kita sendiri.Salah...salah...banyak lagi yang salah. Nauzubillah :') kita ni kan manusia sahaja. Cepat terleka seketika.

To me, liking someone in Islam tak pernah salah.Sebab, itu fitrah tapi, jangan jadikan ia sebagai penghalang kau untuk belajar. Yup! Bila couple don't you think it was just a waste of time?  Setiap hari jumpa kat luar senyap-senyap tanpa pengetahuan parents.Kesian mereka...Mereka yang menjaga,mendidik,membesarkan dan mengajar kita mengenali dunia ini.Tapi, bila dah besar? Kita? Hmm..janganlah...janganlah...janganlah..kasihani mereka.Mereka mungkin akan menangis when they find out that anak mereka couple.Nauzubillah.

Image result for doa bila suka seseorang tumblr

Image result for doa bila suka seseorang tumblr





Image result for islamic marriage tumblr

dan kalau belum bersedia...tolong tolonglah..jaga kedua ibu bapa dulu.Utamakan mereka not your lovers.Sebab mungkin dia bukan jodoh kita? Allah lebih mengetahui.



"Good women are for good men."
- Surah An-Nuur (The light) Verse 26
Janganlah juga berduka cita kerana....
Image result for islamic marriage tumblr

When kita jauhhhhh daripada Allah dia...SubhanAllah :') Allah sayang kita...Kita?

 Related image

Image result for islamic marriage tumblr

yang Halal itu lebih baik...sentiasa diredhai Allah...nak macam ni? Doa hari-hari InshaAllah mabul.Allah tak kejam.

Ya Allah..,If I'm to fall in love let me touch the heart of someone who is attached to You.Amin Ya Rabbal Alamin....




Kita yang suka someone diam-diam ni dalam sedar tak sedar sedang berjihad.MashaAllah.


kebelakangan ni layan Twitter je huhu poor my blog.TT^TT sobsosbss..by the way ni Seiran Choi from Mystic Messenger eheheeee..my friend's Hafizah dah habis main dah this game but me? Phone tak support but, I like Seiran :PPP just, tak suka tattoo dia yang macam illuminati tu astaghfirullah...bukan setakat tu, memang tak suka tattoo ...haram kot ._. 

In conclusion, suka someone or having a crush lah katakan...boleh... but, berpada-pada.Baik suka anime xD at least, they are not real...they're just a drawing but seems real to me ^^ So, hope you guys enjoy your day and May Allah bless you always with his blessings.Wassalam and sayonara!






4 comments:

  1. Good sharing but oh well, some people just to focus on crush matters and ignored the actual goals of life.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikr! Semoga kita dijauhkan daripada macam tu ..:)))

      Delete
  2. It has been a long time since I crush on someone lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same goes me kak Rasya ..Having a crush on someone macam a waste of time. Lebih baik, focus study ._.

      Delete

Most viewed!

Otaku :)

Once an otaku, forever an otaku!