Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Friday, December 12, 2014

#

Penyebab nafas berbau .

Ohayo ! (selamat pagi ! )

Assalammualaikum , to all readers .

Today I want to share to all of you about " PENYEBAB NAFAS BERBAU " any of you might be worried about your teeth . You want to had a white and shining teeth isn't ? . Siapa yang nak gigi berkarat dan hitam . -,- hahhaa





sebagai contoh tengok gigi kat atas tu ! xD Cantik bukan . Well , memang cantik tapi yang belah kiri tu kuning sikit kan ? Agaknya gigi korang yang mana satu ? (pergi check cermin sana haha) .




Tengok yang ni pula , ini adalah gigi yang reput . Pada awal kesannya adalah macam gigi yang kuning kat atas tu . Haaaa korang nak ke gigi yang macam ni ? Ehhh tak nak ?
Kenapa kurang cantik ya ? Tapi , kalau gigi putih pun nafas berbau apa guna . Kaann .






Aku baca kat internet ada nama lain bagi nafas berbau ni . Ia juga boleh dipanggil Halitosis . Nafas berbau ni sebenarnya bukan datang dari gigi . Mungkin ada sebahagian dari korang  yang percaya ianya datang dari gigi . Memang lah makanan yang korang makan terselit-selit kat celah-2 gigi tu . Tapi .. , penyebab mulut berbau juga datangnya dari lidah . Yup ! Lidah .. korang makan pakai gigi tapi untuk merasa kan pakai lidah isn't ?


Dah tu kalau dah tau kenapalah korang tak gosok lidah korang tu . Pernah layan cerita inggeris tak ? Kadang-2 kan ada scene yang diorang gosok gigi kat sinki . Dia gosok gigi tu dia gosok sekali semua part dalam mulut (tertelan ke tak aku tak sure) . Yang pasti ! Aku suka bila diorang gosok sekali lidah diorang tu (suka ? -___-") . Maksud aku , diorang berhati-hati supaya cavities tak datang ! Eh tak tau cavities ke ? Itukan bacteria yang mereputkan gigi . Tengok cerita kartun pun ada tunjuk sebelum tidur gosok gigi kan ? . 





Tengok gambar kat atas , perempuan tu pun tak tahan bau mulut lelaki tu .  Kalau korang nak tau kenapa ada banyak bacteria ada kat lidah biar aku ceritakan xD . Actually , lidah kan tempat kita makan banyak makanan 24 hours ! Bro .. aku just nak cakap 24 hours ! . Berapa banyak makanan korang makan ? Breakfast , lunch , dinner tak termasuk supper lagi petang pun makan . Pergi jalan-2 keluar beli aiskrim ke apa .. makan jugak !

Orang merokok pun boleh dapat bau mulut ! Eeeee .. , korang yang merokok kat luar sana tu ! Macam-macam bad benefits korang boleh dapat ! Selain dari bau mulut .. gigi pun kuning semacam . Bukan ke kita nak gigi putih bersinar macam ini .

Image result for white teeth   Aku nak pesan satu je ! Jagalah gigi korang tu baik-baik . Biar dia putih secara naturally ada tu yang batak sangat nak putih sampai lebih terukkan gigi dia . Yang penting jaga pemakanan kita ! Kat sekolah pun ada belajar food pyramid kan ? Apa guna kalau tak amalkan . Kalau nafas korang still berbau jugak ! Disarankan pergi dapatkan rawatan doktor gigi sekali je sebulan . Ada lagi satu cara .. , korang beli lah produk apa-apa kat luar sana tu untuk menghilangkan nafas berbau . Tapi kena ingat ! Pemakanan juga penting . 




Sekian .. , sayonara ! :) 

4 comments:

  1. Assalammualaikum. kn kn kn. :3 Tk gna mka cntik tpi nfas ergh ergh je .. hehe :D

    ReplyDelete
  2. @Ana Nur : Haha betul lah tu kebersihan pun perlu diutamakan :)

    ReplyDelete
  3. you pin it.. XDD
    Misaki ada masalah benda nih sekarang..

    satu sbb tekak Misaki bengkak sentiasa.. and satu 2 gigi depan ada problem plak gigi.. aiyaaa...

    nak jumpa doktor tapi tak sempat-sempat gak TT^TT huhuhuhu.. habislah kalau gigi depan takde.. uwaaaaa... dah ilang satu gigi garham lak tuh..

    muda-muda tadak gigi... TT^TT

    ReplyDelete

Most viewed!

Otaku :)

Once an otaku, forever an otaku!