Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Sunday, November 6, 2016

#

Way To Long . Allahu :')


Assalammualaikum ! haaaaaaaaah (tarik nafas) lamanya tidak menaip kat laptop !!! Serious after having my PT3 it's like a YEAR ! ago . So , any new news Syara ? *sighs* news like having my paper for PT3 ke ? Umm okay maybe I can share a lil bit experience of having it .

Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris


1.  Baaaaasically for BM AND BI it's tidak tough (I'm not kidding) it's easy and can buat korang senang untuk buat " careless mistakes " I repeat " MISTAKES " which means banyak kesilapan lah . Especially for the karangan . (I only got like setengah jam lagi) to do my karangan . So ! I did as fast as a lightning tho it sounds terrible I did it alhamdulillah :') Rasa nak nangis pun ada kerana masa terlalu mencemburui saya ketika itu . *Ayat skema sudah mari* . For my BI paper pula , it's easy peasy alhamdulillah . At first ! Syara doa banyak-banyak ofc lah kan exam besar :) and it makes me feel calm because you know that all of your struggle selama 3 tahun di sekolah menengah semua keluar time tu juga and when you pray you also know that Allah is the biggest . Allah bantu saya jawab dengan tenang than BM (But I did well juga untuk Bahasa Melayu sebab I put a lots and lots of peribahasa hehe .) For those yang form 2 this year untuk PT3 next year I just going to give an advise (tak dapat results lagi dah nak bagi advise berlagak minah ni) . I know it looks like berlagak but just sharing kan so why not . Okay ! For BM at least hafal some peribahasa not like some actually but kalau boleh perbanyakkan untuk menambahkan extra marks inshaallah .. For BI read , read and read . That's all . (Umm dude like seriously ? You just read ? read apa newspaper ? Magazine ? Novel ? OR comics ? . Well , semua pun boleh ! Tak tipu lah weh .. semua boleh as long as it was in english language lah hehehe , kalau tak rugi masa anda . Kalau nak ayat power-power untuk BM (saya pun biasa je sebenarnya yang keluar time tu keluar Allahu :') ..) Bacalah at least satu buku BM satu hari ? Alahhhhh , novel cinta-cinta tu pun korang bacalah *But I didn't* ,.. Baca buku teks pun dah cantik sangat .


Maths & Science


2. Fuuuuuuh Ya Allah , panjang aku taip untuk BM AND BI je kot . Yelah tips :) . Okay let's proceed to maths and science . Sebelum itu , siapa benci maths and science ? Alah tak perlu benci-benci pun sebab belajar juga ilmu juga . For maths and science ni 2 subjects yang cikgu Syara sendiri cakap ( subject killer ) but hey ! Wake up ! Subject killer or you're the one who kill yourself ? Don't be to sad about those two subjects . Why ? Sebab subjek-subjek ini juga yang akan digunakan anda pada masa hadapan kelak . Ya , dua subjek ini penting in our life . It's like esok aku nak bangun pukul 7.00 a.m. so I need to sleep at least 8 hours for today so I have to sleep at 10.00 p.m. this night . It's really important !!! And how about science ? Yang itu lagilah ! Science ni macam basic needs of life . Suka or not kena sukakan ..sebabnya kita manusia yang tercipta ini perlu belajar juga bagaimana kita tercipta ..Why kita di dunia ? As a khalifah isn't ? Science ini banyak dalam islam . Buka Al-Quran pun kita baca terjemahan subhanallah :') menitis air mata right ? . Untuk biasakan senang jawab soalan maths , cikgu Syara cakap satuuuu je buat banyak latihan , buat banyak latihan , buat banyak latihan . Sampai terbiasa (But then , the soalan came up differently :").. ) Weh readers , at least lah kan .. at least Allah saw kau punya usaha tu itu yang penting bila kita berusaha inshaallah Allah kurniakan kejayaan eventhough , it's hard macam mana pun ! Percaya Allah :') dan jika , kau begitu benci akan subjek ini kau sama seperti aku yang dahulu . Dahulu , aku rasa bodoh sangat bila jawab soalan maths seperti aku tidak pernah belajar selama 6 tahun di sekolah rendah *Hinanya aku :')* But once ! Once , aku menjejakkan kaki ke sekolah menengah form 1 macam era baru bagi aku (buka buku baru bab baru) . Di mana , aku rasa selesa dengan seorang cikgu matematik Pn . Wan Zarini :) Cikgu yang cute sangat hehehe . Time tu aku memang lemah yelah memang dah lama tak suka maths tetapi , setelah jumpa cikgu tu alhamdulillah pemikiran immatured yang tidak suka berubah kepada suka dan ingin membuat banyak latihan . Ya Allah .. tidak tergambar rasanya . Can't describe ! Yelah kau tak suka .. then jadi suka ? Pelik kan ? Tapi itulah manusia . Apa-apa pun cikgu ini ajar juga saya walaupun agak lemah ketika itu mashaallah .


Masuk form 2 aku makin interested dengan science pula ! Tapi , ingat maths aku masih lagi suka hingga kini alhamdulillah . Walaupun results tak sehebat ahli matematik ke apa ke . Tapi grateful Allah masih kurniakan rasa suka pada subject tu . Ok tamat . Hehe panjang bebenor ya . It's been a long time tulah kan . But I guess , for these 2 subjects banyakkan membaca formula , cara nak buat dan banyakkan latihan . Inshaallah ..


3. Sej , Geo and Agama


3 subjek ini mudah kerana 2 subjek ditolak keluar daripada menjawab secara bertulis iaitu Sej dan Geo as korang semua mungkin tahu . Untuk Sejarah temuramah orang based on tajuk tempat yang diberi . Contoh tahun ini , bangunan bersejarah . So , I choose Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah . Masjid yang sangat lawa ! Subhanallah :'DD ketika menjejakkan kaki terasa Allah permudahkan urusan sangat . Time tu , boleh buat dalam group tapi , Syara buat sendiri malas hendak berbalah tentang ke mana hendak di tuju especially budak-budak yang akan menyerahkan segala tugas pada si nerd (which is me :')..) sedih jugalah . Tapi ! Alhamdulillah did it !!! Geo pun lebih kurang but this time , Syara buat 2 orang dengan kawan India seorang . Banyak masalah juga , sebab tak sempat photostate hers (kertas borang soal selidik dia) but alhamdulillah settle juga by that day sebab ada bilik ICTL ! Wow it really means a lot . Next , Agama ! My fav subject selepas maths and science ! hihihi . This subject senang sangat nak score jika anda .. ya anda .. banyakkan membaca buku-buku berunsurkan islamik dan berilmiah . Inshaallah mudah menjawab kerana ia lebih kepada soalan spontan like 


Bagaimana .. Mengapa ... Wajarkan ...


So you have to think wisely . Hey ! Awak orang islam kan ? Inshaallah boleh ! :)



I guess , itu sahaja for today will continue updating jika diberi kesempatan oleh Allah :') Pray for my PT3's results and for my best aliran untuk form 4 next year syukran yang amat ! :DD



Yang Benar ,


Hamba Allah



(Segala salah silap ketika menulis dan mengarang ayat di atas is because of me , I and myself kerana saya tidak sempurna dan Allah menjadikan hari saya sempurna :') sekali lagi , mohon maaf andai terkasar ayat sehingga terasa dan membuatkan anda terhina saya mohon maaf .. )


No comments:

Post a Comment

Most viewed!

Otaku :)

Once an otaku, forever an otaku!